keskiviikko 17. marraskuuta 2010

Narsismia

Luin Kata Kärkkäisen kirjan Jumalasta seuraava (2006), joka kertoo narsistisesta miehestä ja nänen lähiympäristöstään. Kirjan alussa mies tapasi naisen, jonka kanssa alkoi seurustelemaan. Jo kirjan alkupuolella näkyi, kuinka mies pyrki huomaamatta vaikuttamaan naisen ja hänen ympäristönsä päätöksiin ja muihin tekemisiin. Hänelle oli tärkeää kontrolloida muiden tekemisiä ja päättää itse asioista. Hän oli myös erityisen mustasukkainen.

Kirjan edetessä kuva narsismista vain vahvistuu, ja tietous sairaudesta lisääntyi loppuun asti. Mielenkiintoinen ja ikävä kyllä ajankohtainen aihe tuli lukijalle selväksi herättelevän juonen ohella. Kirja oli jaettu kahteen osaan, joissa ensimmäisessä osassa Patrik ja Kiia (päähenkilöt) tapasivat toisensa ja toisessa osassa Kiia yritti päästä eroon Patrikista. Kumpikaan
vaihe ei ollut mitenkään yksinkertainen. Etenkin vielä kun jälkimmäisessä
osassa Kiiaa ja Patrikia yhdisti yhteinen, raiskauksen seurauksena
syntynyt lapsi.

Lukiessaan kirjaa kävi selväksi, kuinka narsistinen ihminen aluksi vaikuttaa aivan "normaalilta" , vaikka jo tutustumisesta lähtien narsistit pyrkivät vaikuttamaan ja kontrolloimaan toista huomaamatta. He ovat varsin mustasukkaisia ja haluavat määrätä sekä tietenkin saada tahtonsa läpi. Kirjan ensimmäisen osan edetessä lukija saattoi huomata, kuinka Kiia uskoi kaikki Patrikin solvaukset, eikä uskonut enää omaan arvoonsa. Narsismin lisäksi kirja käsitteli myös hieman lapsettomuutta ja siihen liittyviä pettymyksiä, sillä Kiian sisko ei pystynyt saamaan lapsia.

Teoksessa käytetyllä kielellä oli suuri vaikutus kokonaiskuvaan. Patrikin sanomisia ei ollut mitenkään hienosteltu ja välillä puhe oli melko karua ja alistavaa. Kirjassa oli osattu myös kuvailla tilanteita ja tapahtumia tarkkaan, jolloin lukijan oli helppo mukaistua ja kuvitella kyseinen, käynnissä oleva tilanne.

Valitsin kirjan luettavaksi, koska narsismi kuullosti kiinnostavalta aiheelta. Kirjassa oltiin otettu psykologia vahvasti juoneen mukaan, mikä teki henkilökuvista ja heidän välisistä ihmissuhteistaan mielenkiintoisia.

1 kommentti:

  1. Herättikö teos mitään ajatuksia sinulla`millaisia? Millainen lukukokemus oli?

    VastaaPoista