keskiviikko 17. marraskuuta 2010

R.A. Salvatoren matka Jäätuulen Laaksoon

Luin tunnetun yhdysvaltalaisen fantasiakirjailijan R.A Salvatoren "Kristallisauva" -romaanin hänen menestyksekkäästään "Jäätuulen Laakso" -trilogiasta, joka vie lukijan lumottuun maailmaan, jossa on kaikki fantasia noviiseillekin tutut piirteet. On keskiaikainen maa, suuria kaupunkeja, seikkailunhaluisia miehiä, kääpiöitä, örkkejä, eeppisiä massataisteluita, pirullinen velho, jonka tavoitteena on syöstä koko maa pimeyteen ja tietenkin sankari(t), jo(t)ka luonnollisesti estävät tämän aikeen.

Lukukokemuksena kirja oli hyvä. En usein lue mitään kirjoja ellei ole pakko, mutta tätä tuli luettua hyvin mielin. Itse pidän jännittävistä ja hieman yliampuvista tarinoista, joissa on humoristista dialogia ja paljon toiminnallisia kohtauksia. Kristallisauvassa kumpaakin oli kiitettävästi.

Salvatore pystyi myös hyvin kuvailemaan maisemia ja henkilöiden toimintoja ja miten he ne suorittivat. Kuvailu ei mennyt liiallisuuksiin, vaan juuri sopiva määrä, jotta loppu jäi lukijan mielikuvitukselle. Salvatore sai myös taidokkaasti ahdettua hienon ja eeppisen tarinan, joka kattaa viiden vuoden aikavälin, kirjan vajaaseen 400 sivuun.

Henkilötkin olivat hyvin kirjoitettu ja heidän välisiä keskusteluita oli miellyttävä lukea. Oli se sitten kirjan "viileä" mustahaltia Drizzt, joka on aikansa ninja liikkeillään ja rauhallisuudellaan, Wulfgar, joka on perinteinen soturi, joka voittaa kenet tahansa tai vikkelä ja aina sanavalmis kääpiö Bruenor, joka muistuttaa paljon piirteidensä vuoksi "Taru sormusten herrasta" -elokuvista tuttua Gimliä. Myös pahiksena oleva velho Akar Kesselin matka tavallisesta velhon oppipojasta pirulliseksi tyrannista kuvataan hienosti ja yksityiskohtaisesti.

Kun kirjan saa luettua, on hyvä mieli. Sai kokea hienon ja mieleenpainuvan tarinan, jota koristivat persoonalliset hahmot ja heidän väliset suhteensa. Tarinakin lopetettiin sillä tavalla, että jatko-osakin on taattu. Ja niitähän on!
Peräti 25!

Kirjaa suosittelen kaikille fantasiakirjallisuuden ystäville ja henkilöille, jotka pitävät hyvistä toimintatäytteisistä tarinoista ja humoristisesta dialogista.


3 kommenttia:

  1. Hyvä kirja. Monesti luettu ja parhaimpia salvatoren kirjoja. Suosittelen kaikille!

    VastaaPoista
  2. Näitähän on minullekin suositeltu. Pitäisiköhän sitä sitten tosiaan tarttua Salvatoren kirjoihin, kun tuntuu, että niistä on pidetty niin paljon. Voisikohan tällainen lukija, joka ei ole fantasiaa kauheasti lukenut, pitää kirjasta?

    VastaaPoista
  3. @Mervi

    No itsekään en ole miään fantasiafani, mutta itsekin ainakin tykästyin.

    Aina kannattaa kokeilla.

    VastaaPoista